h1

În deschidere

« Cel mai puternic învingător este acela care s-a învins pe sine însuşi » – Confucius

Am ales să fiu o învingătoare!

Suntem într-o permanentă competiţie. Aceea de a ne întrece şi a ne depăşi în primul rând pe noi înşine, iar mai apoi să fim cei mai buni în confruntările cu ceilalţi. Într-o competiţie sunt şi învingători, şi învinşi. De aceea, e de preferat să te regăseşti la final în tabăra corectă. Totuşi, contrar a ceea ce se crede, clipa victoriei nu vine atunci când strângi mâna adversarului ce se recunoaşte învins. Poţi fi învingător chiar înainte de începerea competiţiei. Luarea deciziei de a accepta provocările şi de a juca corect, folosind însă toate mijloacele şi potenţialul de care dispui, sunt suficiente motive ce pun sau ridică bariera dintre căştigători şi cei… mai puţin norocoşi.

 Am avut permanent o ţintă

Viaţa – ca o lungă călătorie – are mai mulţi paşi, etape, praguri, staţii… Fiecare dintre noi, la un moment dat trebuie să facem alegeri, ghidaţi de propriile motivaţii. Nu toţi oamenii iubesc competiţia, lupta, mulţi fie nereuşind să-şi definească ţinta, visul, fie având unul, aleg cea mai uşoară cale de a-l atinge, ocolind obstacolele. Aceste lucruri cred ca merită să fie corectate prin autoeducare. Pentru că, în opinia mea, nu poţi trăi fără un ideal, un model, un vis, iar pentru a-l urma şi a-l face să devină real, trebuie să fii dispus să lupţi, inclusiv cu obstacolele, să depui efort pentru îndeplinirea acestuia.

Am înlocuit “IMPOSIBIL” cu “POSIBIL”

Negaţia, pesimismul, frica sunt, până la urmă, probleme de atitudine, dar care ridică multora bariere de netrecut în atingerea propriilor vise. Ce m-aş fi făcut eu însumi dacă n-aş fi avut o permanentă dorinţă de autodepăşire, de a trece dincolo de orizontul propriei mele fiinţe? A visa imposibilul! Pe aceste premize – o combinaţie fericită, zic eu – în viaţa mea a apărut ŞAHUL. Prima dată ca o simplă provocare, aparută întâmplător într-o seară de iarnă a anului 1980. Pe care am acceptat-o şi care mi-a marcat apoi întreaga existenţă. La început e clar că nu conştientizam importanţa pe care urma să o aibe acest sport asupra mea, modul în care o sa-mi definească personalitatea şi o să-mi influenţeze cursul vieţii. Dar visul a fost limpede, simplu, naiv, dar măreţ: « Vreau să devin campioană! ». Nici măcar certitudinea care o aveam chiar şi atunci, că nu toţi pot deveni campioni, nu m-a făcut să renunţ! Era provocarea supremă, “imposibilă”.

Gens una sumus! – Suntem o familie!

Deviza FIDE defineşte foarte plastic relaţiile interumane pe care acest sport, această pasiune, m-au ajutat să le clădesc în timp. Nu întâmplător, deci, suntem în viaţa cotidiană şi competiţională o familie. Familia Foişor. O Familie în Şah. Iar pentru mine, un ţel, o provocare de suflet: să fim cu toţii campioni.
Totuşi mereu am avut şi am purtat în călătoria mea o frustrare. Aceea că ŞAHUL este prea puţin cunoscut, prea puţin apreciat, prea puţin respectat. Nu ocupă, consider eu, locul pe care il merită în cultura noastră. Dar mereu îmi spuneam: toate la timpul lor. Şi iată că timpul a sosit… Acel timp în care şi prin implicarea mea, a experienţei mele, ŞAHUL să poata să se bucure de consideraţia pe care o merită deplin.

6 comentarii

 1. Titluri frumos alese, cuvinte venite din inima. Ati invatat din viatsa despre puterea unitatii in familie si despre atingerea tintei cand o ai permanent in fatsa. Va doresc succes deplin in atingerea unei tinte si mai maretse!
  Alex.


 2. Am inlocuit „imposibil” cu „posibil”, foarte frumos titlul si definirea acestuia. Am sa-l tin minte, si am sa-l iau cu mine, mi-a placut.
  Niciodata n-am putut sa inteleg competita in familie, cum a reusit Sabina sa depaseasca momentul cand mama sa a invins-o intr-o competitie. Cum a ridicat fruntea si a mers mai departe. Acuma am inteles, omogenitatea, spiritul de echipa in familie nu se pierdea indiferent de cel invingator.


 3. Impresionant cum o intreaga familie este pasionata si nu numai atat, chiar exceleaza, in acest „sport al mintii”!
  Mult succes!


 4. Cu ocazia sarbatorilor pascale, doresc sa urez intregii familii un Paste fericit, Sanatate si fericire alaturi de cei dragi!


 5. Felicitari…in primul rand pentru parinti..si dupa pentru copiii.

  Eu nu am reusit sa fac placut sahul copiilor mei, la voi care a fost metoda?


  • multumim 🙂 secretele se dezvaluie in fata unui foc de iarna la …cabana 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: